Buiten spelen en buiten zijn

Buiten spelen en buiten zijn*

Ik ga graag met kinderen naar buiten, naar de speeltuin of een grasveld, omdat zij daar lekker vrij kunnen bewegen. Wat mij betreft mogen de kleren tijdens het buiten spelen best een beetje vies en nat worden, mits de kinderen hier niet onnodig ziek van worden. Kleren zie ik als gebruiksvoorwerpen die gewassen, gemaakt of vervangen kunnen worden.

Naast het buitenspelen hecht ik ook veel waarde aan het buiten zijn: in een bos of park, op de kinderboerderij, bij het water, te midden van de bomen en de beestjes. Ik wil met de kinderen naar buiten als de zon schijnt, maar ook als het regent of koud is.

Ik zie de natuur, en de dieren erin, als een reflectie van onze eigen menselijke natuur. Zoals de natuur verschillende weersomstandigheden laat zien, ervaren wij als mensen verschillende emoties. Zoals de natuur diverse klimaten kent, hebben wij als mensen diverse culturen.

Dit is iets wat ik kinderen wil meegeven, om meer begrip te krijgen voor zichzelf en de mensen om hen heen. De natuur kan ons bovendien herinneren aan de stilte in onszelf. Dat geeft rust.

*Deze tekst is afkomstig uit de pedagogische visie die ik in 2016 als gastouder schreef.