De kracht van het nu

Vanochtend zat ik met mijn zoon aan de keukentafel. Mijn zoon vroeg naar de bekende weg: “Er is alleen maar NU he?” “Ja, dat klopt schat.. Er is alleen maar NU. Alles gebeurt hier en nu. Al het andere, verleden en toekomst, gebeurt in ons hoofd, in onze gedachten.” Hij knikte enthousiast.

Ik vervolgde mijn verhaal: “Jij wist dit toen je jonger was al heel goed. En ik ben blij dat je het nog steeds weet. Want veel kinderen en grote mensen zijn dit vergeten. Maar gelukkig zijn er steeds meer grote mensen die zich dit weer herinneren. En veel kinderen weten ook heel goed dat het leven veel fijner en leuker is in het NU.”

“Ja, als je hier helemaal NU bent, ben je ook niet meer zo mopperig, he mama?” Zijn vermogen om scherp te analyseren met zijn (net) 5 jaar, verheugd me steeds weer. “Ja, lieve schat, op de momenten dat het me lukt om echt helemaal HIER en NU te zijn, dan hoef ik niet te mopperen. Want dat weet ik dat alles al goed is. En dan ben ik blij en tevreden.” Het was in 2009 dat ik voor het eerst het boek “de kracht van het NU” in handen kreeg. Mijn vader en zijn vriendin gaven het me. De tijd was rijp. Ik snakte ernaar om mezelf te bevrijden van mijn onnodig lijden.

Dit boek, dat is geschreven door Eckhart Tolle, is een van de meest waardevolle geschenken die ik van mijn vader heb gekregen, naast zijn onvoorwaardelijke steun en liefde.Van mijn moeder heb ik deze onvoorwaardelijke steun en liefde gelukkig ook ervaren.
(Ik ben dus een grote bofkont eigenlijk)

Mijn moeder deelde geregeld openhartig over haar leerprocessen. En ze heeft me geregeld verteld dat haar (stief)kinderen, zo’n grote spiegel voor haar waren. Ze leerde me dat ze door het contact met ons, meer in contact kwam met zichzelf. Zo ervaar ik dit nu zelf ook als moeder.

Het zijn onder andere die onvoorwaardelijke liefde, openheid over eigen leerproces, bereidheid om te leren van kinderen, en de realisatie van “de kracht van het nu” waar ik mijn (bonus)ouders zo ontzettend dankbaar voor ben.

En ondertussen ben ik er al bijna 12 jaar mee aan het oefenen: Echt volledig HIER EN NU zijn. Voor 2009 was ik volledig geïdentificeerd met mijn gedachten en emoties, die afwisselend licht of donker waren.

Ik voelde me niet heel, alsof het licht en donker in mij niet met elkaar verbonden waren. Ondertussen heb ik steeds vaker ervaren: Hier en nu bestaan er geen problemen. Hier en nu voel ik mijn kracht en heelheid. Hier en nu is er alle gelegenheid voor verwondering, vreugde, vrede en vrijheid.

Het is vooral de kracht van het NU die ik aan mijn zoon wil doorgeven.

Maar om eerlijk te zijn is het mijn kleuter die mij laat zien,hoe het is om volledig in het HIER en NU te leven. Hij kent de kracht van het NU al. Hij hoeft het niet van mij te leren, Hij heeft mijn aanwezige voorbeeld vooral nodig om het niet af te leren.

Het ‘denken’ kickt er ondertussen al steeds meer in bij mijn zoon. Maar gelukkig is hij zich nog bewust van zijn ‘denken’. En ziet hij heel helder dat er alleen maar NU, NU en NU bestaat. Wat zijn jouw ervaringen met de kracht van het nu? In je leven en in je moederschap?

Ik hoor het graag, als je het delen wilt.

Veel liefs, Rosalie de Haen